De eik

13 september 2020 Door Geeske

De eik is alomtegenwoordig in onze nieuwe omgeving.

Het eerste wat ons opviel toen we uit de auto stapten om ons nieuwe huis voor de eerste keer te bezichtigen, was de geur van de eikenbomen. De prachtige, oude, hoge bomen waren overal om ons heen en gaf ons meteen het gevoel van thuiskomen. Nu we hier wonen kijken we elke dag met plezier naar de eiken die ons omringen en horen we het geruststellende geruis als we de ramen open hebben staan. Maar wat het allermooiste is, is dat we nu op loopafstand van een prachtig, klein bos wonen!

Vandaag ben ik er met mijn gezin heengelopen en konden we een mooie ronde lopen door het Scharlakenbos. Je ziet zoveel moois in zo’n bos: planten en bomen in verschillende fasen van groei en vergane glorie. We hoorden ook vogels zingen en zagen een rups op het pad. Genoeg om al je zintuigen te prikkelen op een prettige, ontspannen manier.

Tijdens onze wandeling hebben we eikeltjes, afgevallen takjes met bladeren en een stuk boomschors gevonden wat we mee naar huis hebben genomen voor de herfst seizoentafel. De eik was in vroeger tijden een heilige boom, omdat de eik kracht uitstraalt en voor onvergankelijkheid en eeuwig leven staat. De boom wordt in zijn natuurlijke staat veel ouder dan wij en staat dan ook voor wijsheid. Eén van de mooiste quotes die er zijn vind ik: ‘In de eikel bevindt zich de eikenboom.’ In elk zaadje ligt de kern voor een nieuw leven.

Nu ik zo dicht bij het bos woon, wil ik ook meer gaan werken met de seizoen en er meer bij stilstaan. Stilstaan bij de fasen in de natuur, van de maan en van de zon. Je merkt dat je vanzelf meebeweegt met het ritme van de natuur: in de herfst maak ik me klaar voor de donkere tijd, in de winter keer ik me meer naar binnen, in de lente ga ik vaker naar buiten en zuig ik het zonnetje op en in de zomer geniet ik van de warmte en ben ik minder druk in de weer met het huishouden. Zo heeft elk seizoen zijn charme, maar de herfst blijft echt één van mijn favoriete seizoenen.

Wat is jouw favoriete seizoen en waarom? Laat het me hieronder weten!