Hoe begin je een art journal?

11 april 2020 Door Geeske

In deze blog en vlog vind je tips hoe je een art journal begint.

Hou jij een dagboek bij? Doe je dat met woorden of met beelden en/of foto’s? Sinds ik art journalen heb ontdekt, is mijn leven echt verrijkt! Ik wilde altijd wel een dagboek bijhouden, maar het lukte me nooit om er regelmatig in te schrijven. En als het dan wel lukte, wilde ik mijn teksten nooit teruglezen. Dat werkte dus niet voor mij.

Een art journal is heel anders. In een ‘beelddagboek’ maak je tekeningen, schilderingen en/of collages naar aanleiding van je gedachten, gevoelens en ingevingen. De enige regel bij art journalen is: er zijn geen regels! Je bepaalt alles lekker zelf!

Ook als je jezelf niet creatief of geen goede tekenaar of schilder vindt, kun je art journalen. Je kunt namelijk helemaal intuïtief werken. Realistisch tekenen of schilderen is niet aan mij besteed. Ik gebruik kleur, vormen en beelden om mezelf uit te drukken. Vooral de kleurencombinaties geven mijn diepste gevoelens weer, wat dus heel persoonlijk is. Als iemand anders mijn journal ziet, zie je niet meteen wat ik ermee bedoel, maar ikzelf wel! Ideaal!

Zou jij ook wel een art journal willen beginnen? Bekijk dan eens deze – ietwat chaotische – vlog:

In de vlog zie je meerdere journals, omdat ik graag aan meerdere pagina’s tegelijk werk. Zo hoef ik nooit te wachten totdat de verf droog is in één van mijn journals.

De tutorial om zelf je art journal te maken vind je hier. Heb je wat ideeën nodig om te kunnen beginnen, bekijk dan eens het e-book ‘Colour Journal’.