Toestemming om te spelen

2 mei 2020 Door Geeske

Ik geef mijzelf toestemming om te spelen in mijn leven. En jij?

Liever creatief dan perfect stond er in de Libelle Homemade die ik van mijn moeder kreeg van de week. Ik dacht meteen: ja! Zo is het! Ik ben liever creatief dan perfect, want dat betekent dat mijn leven altijd een kunstwerk is dat bezig is te ontstaan en dat ik kan terugkijken op een patchwork van mooie momenten in het verleden. Dat haalt toch meteen de druk ervan?

Een andere quote die ik een keer op de Flow-kalender zag is: wat perfect moet zijn heeft geen tijd om te groeien. Alles is altijd in beweging en aan het groeien. De natuur, je eigen kind, maar ook jijzelf. Waarom zou je dan ophouden met opgroeien?

Met kind zijn en opgroeien is spelen onlosmakelijk verbonden. We spelen als kind met alles wat we tegenkomen: speelgoed, knutselspullen, steentjes, takjes, honden, katten, broertjes en zusjes. Zodra we op school komen moeten we daar stap voor stap steeds meer mee ophouden, totdat we geacht worden hard te werken als we alle opleidingen achter de rug hebben.

Ik heb daar altijd al een enorme weerstand tegen gevoeld. Mijn werk als docent Frans slokte bijvoorbeeld al mijn tijd op. Ik had nauwelijks tijd voor familie en vrienden en al helemaal geen tijd om creatief te zijn. Na een aantal jaren voor de klas te hebben gestaan dacht ik dan ook: wanneer is het nou eindelijk weer eens tijd voor mezelf?? Ik was niet van plan om zo tot mijn 70e door te gaan. Dus ik nam ontslag!

Daarna kwam het lange proces van mezelf afleren dat ik altijd maar perfect moest zijn en hard moest leren en werken. Steeds meer leerde ik mezelf juist de boodschap te geven dat ik mocht spelen en lol mocht hebben. Langzamerhand leerde ik weer dat voor mij de grootste lol zit in creatief zijn en spelen met kleur.

Daarom heb ik vanaf nu besloten dat ik mag spelen wanneer ik dat wil en dat ik ook geld mag besteden aan mijn favoriete ‘speelgoed’. Waar ik het liefste mee speel zijn kleurrijke kleding (jurkjes, topjes, schoenen enz.), knutselspullen (papier, washi tape, pennen enz.), kristallen en orakelkaarten. Heerlijk om alleen al naar mijn ‘speeltjes’ te kijken. Daar krijg ik al spontaan inspiratie van.

Vandaag stond ik meteen vrolijk op, omdat ik weer lekker kon gaan knutselen op deze zaterdag! Van de week heb ik ‘hard gewerkt’, ik heb namelijk de keukenramen geschilderd. Daarom is het nu weer tijd voor mezelf. Wat fijn om met alle materialen te spelen. Ik doe alles intuïtief en niets hoeft perfect te zijn. Wat een bevrijding!

Als jij mag kiezen, wat zijn dan jouw favoriete ‘speeltjes’? Laat het me hieronder weten!

Kijk hier hoe je een zelfgemaakt art journal maakt zoals de zwarte die je hier ziet.