De man met de hamer

7 september 2020 Door Geeske

Dit weekend kwam de man met de hamer weer langs…

Elke keer als ik denk: ‘Deze keer gaat het gewoon goed en heb ik voldoende rust tussendoor genomen’, komt de man met de hamer gewoon langs als ik denk dat hij nooit meer zal komen. Bah! Gedoe!

Afgelopen donderdag werd ik wakker en ik voelde het meteen al: uitgeput! nul energie! en ook nog somber! Ik had net die dag ervoor alles in huis klaar samen met mijn man en dacht dat ik nu even een rustig dagje kon hebben. Dat was ook zo, maar donderdag moest ik wel de hele dag rusten, want ik kon gewoon niks meer! Vrijdag ging het iets beter, maar ik ben er nu op maandag nog steeds niet helemaal.

Gisteren zouden we er nog even op uit en zijn we naar Kwantum geweest voor nieuwe gordijnen. Ik dacht dat het wel kon, maar ik raakte alweer totaal overprikkeld en kwam nóg uitgeputter thuis. Ik word er echt zo gek van! Het is bijzonder frustrerend als je lichaam niet doet wat je hoofd graag wil.

Er zat dit weekend en nu nog steeds dus niets anders op: uitrusten. Ik heb inmiddels mijn eigen routine en rituelen die ervoor zorgen dat ik steeds weer een beetje meer tot mezelf kom. In het weekend mag ik van mezelf uitslapen en slaap ik soms wel 12 uren. Doordeweeks sta ik gewoon vroeg op met mijn man en zoon rond half 8. Na het ontbijt drink ik rustig mijn thee en trek ik een kaartje voor die dag. Daarna doe ik wat er nodig is in huis of de boodschappen voor die dag.

Gaat het die dag minder goed en ben ik te moe? Dan stel ik alles uit wat niet direct nodig is en rust alleen maar uit. Het enige wat helpt is op de bank zitten en afwachten totdat ik me beter voel. Ik zorg ervoor dat ik op tijd eet en kleinere, gezonde snacks tussendoor neem, wat meestal ook helpt om wat meer energie te krijgen.

Ik probeer geen dutjes te doen tussendoor, behalve als het echt niet meer gaat. Meestal zorg ik ervoor dat ik vroeg naar bed ga: vóór 10 uur lig ik erin. Ik heb altijd al minstens 9 uren slaap nodig, maar soms heb ik nóg meer slaap nodig. Ook niet altijd gezellig en handig, maar ik weet dat het moet.

Nu is het afwachten hoe lang het deze keer duurt om bij te komen. Verhuizen is natuurlijk een enorme verandering, dus dat zal mijn lichaam wel wat tijd kosten om van bij te komen. Als ik bijvoorbeeld op vakantie ben geweest, duurt het meestal ook 2 weken voordat ik weer mijn normale energie heb. Het is lang, ik weet het. Daarom doe ik ook alleen dingen die veel prikkels opleveren als ik er uiteindelijk echt wat aan heb. Een aantal maanden terug heb ik daarom besloten dat ik niet meer mee ga op vakantie. Het kost me gewoon te veel en ik beleef er meestal weinig plezier aan.

Deze verhuizing wilden we al heel lang en ik weet dat ik er uiteindelijk vooral veel plezier van zal hebben. Ik kan al niet wachten om naar Groningen te fietsen en vriendinnen te bezoeken of lekker de stad in te gaan. Daar doe ik het voor en dat hou ik mezelf maar voor. Nu weer hup, op de bank en rustig aan dan maar!

Heb jij nog gouden tips voor extreme hooggevoeligheid en vermoeidheid? Laat het me dan vooral weten hieronder!