Goed voor mezelf zorgen

14 november 2019 Door Geeske

Goed voor mezelf zorgen is vaak mijn fulltime baan.

Gelukkig, ik ben er weer een beetje. De laatste paar weken waren er een beetje teveel triggers achter elkaar en daar reageer ik helaas altijd op met een terugval. Dan voel ik me weer heel somber.

Veel mensen snappen triggers niet goed. Een trigger is een gebeurtenis, gedachte, gesprek of emotie die doet denken aan een traumatische gebeurtenis in het verleden. Hoewel je rationeel weet dat je niet in het verleden bent, reageert je lichaam wel alsof je weer dat trauma beleeft. Dit roept zeer sterke negatieve emoties op en vaak is het heel moeilijk om hier mee om te gaan.

Je kunt er dus niets aan doen dat je zo heftig reageert op een trigger. Ik weet meestal dat diegene die iets gezegd heeft, het niet zo bedoelt, maar ik reageer toch met heftige emoties. Als er teveel triggers achter elkaar zijn, reageert mijn lichaam met depressie. Ik moet dan alles op alles zetten om naar mijn lichaam te luisteren en goed voor mezelf te zorgen, zodat ik weer psychisch gezond word. Soms heb ik zelf lichamelijke pijn ervan, zo heftig is het.

Goed voor mezelf zorgen heb ik mezelf de laatste jaren goed aangeleerd. Het belangrijkste is mijn routine. Daar kan ik me aan vasthouden als alles moeilijk lijkt. Ik ga back to basic en volg stap-voor-stap mijn routine. Op tijd opstaan, op tijd eten en drinken en alle niet noodzakelijke dingen laten staan. Helaas betekent dit vaak meteen dat ik niet aan mijn blog kan werken of creatieve dingen kan maken. Het lukt me vaak nog net om de boodschappen te doen en te koken, maar meer moet er niet bij komen. Ik heb geleerd dat ik dan ook rust mag nemen en bijvoorbeeld wat leuke filmpjes mag kijken.

Hoe meer rust ik neem en hoe meer ik voor mezelf benoem welke situatie uit het verleden opgeroepen is, hoe meer ik de emoties toe kan laten en mezelf gerust kan stellen. Meestal is dit een proces van dagen of weken. Ik sta mezelf toe hier de tijd voor te nemen, want het is echt nodig. Als ik niet gezond ben, kan ik voor niemand anders iets betekenen. Daarom moet ik mezelf een tijdje op de eerste plaats zetten.

Voor mezelf zorgen is vaak een fulltime baan en is dus ook de reden dat ik er niet bij kan werken. Op dit moment verwacht ik niet van mezelf dat ik nooit meer getriggerd word, want dit is gewoon niet de realiteit. Ik kan er niet meer aan doen dan ik al doe en dat is genoeg.

Hoe ga jij om met triggers? Laat het me hieronder weten.