Is kleur kinderachtig?

25 september 2020 Door Geeske

Waarom vindt men creatief zijn met kleur toch altijd kinderachtig?

Ja hoor, ik had het weer van de week: ik klikte een paar superleuke, zwarte schoenen aan met regenbooghartjes erop, bleek het een paar te zijn voor kleine meisjes… Dit gebeurt mij echt regelmatig! Ik hou nou eenmaal van veel kleur en dit wordt meestal alleen gebruikt in kleine meisjeskleding. Is kleur dan kinderachtig? Merken als Blutsgeschwister (dat ik vandaag draag), Tante Betsy en Lien en Giel bewijzen wel het tegendeel, maar toch. De meeste mensen associëren veel kleur toch met de kindertijd.

Wat ik ook veel gehoord heb in mijn leven is dat knutselen alleen is voor als je een kind bent. Veel mensen denken dat ze vroeger wel creatief waren, maar nu niet meer. Dat is toch jammer! Zelfs toen ik zelf nog een kind was, vonden mijn klasgenoten het al raar dat ik zoveel kleur droeg en zoveel knutselde. Waarom? Waarom associëren mensen die dingen toch met kinderlijkheid? In mijn oren klinkt het zo: alleen als je een kind bent, mag je plezier hebben. Want kleur en knutselen en vooral de combinatie van de twee zijn voor mij mijn grootste plezier.

Toen ik begon als docent Frans vers vanuit de universiteit kreeg ik ook commentaar op mijn kledingkeuze van andere docenten. Ik moest me behoudender kleden en meer zwart dragen, wat ik ook een tijdje deed. Het voelde alleen totaal verkeerd. Ook het gevoel dat ik nu ‘serieus’ moest zijn en niet meer mocht ‘spelen’ drukte zwaar op mij. Ik was voor mijn gevoel alleen maar met werk bezig en daarnaast nog het huishouden. Wanneer had ik nou tijd voor de dingen die mij blij maakten en die ik belangrijk vond?

Dit is de grootste reden geweest dat ik mijn baan opgezegd heb naast het feit dat ik gewoon uitgeput was. Creatief zijn met kleur is zo belangrijk voor mij en zo’n groot deel van wie ik ben, dat ik gewoon niks anders zou kunnen doen! Ik wil gewoon mezelf zijn en het kind in mij laten spreken. Dat is wat je het meeste geluk oplevert: gewoon lekker aanrommelen met de dingen die jij leuk vindt. Maakt mij dat kinderachtig? Of juist volwassener? Ik weet in ieder geval wel wat ik wil.

En jij? Waar word jij helemaal blij van? Laat het me hieronder weten!