Meer dan schoonheid

14 oktober 2019 Door Geeske

Wij vrouwen hebben meer te bieden dan schoonheid.

Beyond Beautiful

“Komt de tweede er aan?” Nee hoor, dat is gewoon mijn buik. Al van jongs af aan word ik ermee geconfronteerd dat andere meisjes en vrouwen mijn buik dik vinden. Ik weet precies wanneer het begon. Ik was nog maar 13 (!) jaar en mijn ‘vriendin’ vond dat mijn buik te dik was, “zeker voor iemand van 13”. Ik moest maar meer sit-ups doen. Zijzelf zat op karate en toonde mij haar sixpack.

Al meteen toen ik in de puberteit kwam kreeg ik flinke vrouwelijke rondingen. Een goed stel borsten en heupen en wat daarbij hoorde was een ietwat bol buikje. Het mocht echt geen naam hebben, maar daar dachten mijn leeftijdgenoten dus anders over. Vanaf mijn 25e ongeveer krijg ik regelmatig de vraag of ik zwanger ben.

Vervelend? Nou, ja, behoorlijk. Het zijn ook altijd alleen vrouwen die ernaar vragen. Mannen valt het niet op of zeggen er in ieder geval niks over. Wat bezielt andere vrouwen om zoiets persoonlijks over mijn lichaam te vragen of te zeggen?

In het boek ‘Beyond Beautiful’ (engelstalig) dat ik dit weekend las, noemt Anuschka Rees het een feministische keuze om je eigen lichaam weer als dat van jou te claimen. We moeten zelf bepalen wat we ermee doen en hoe wij ons lichaam zien. Wil je make-up dragen, scheren, kleurrijke kleding dragen? Helemaal jouw eigen keuze!

Ben je mooi, lelijk, dik, dun, lang, kort? Maakt totaal niks uit, want vrouwen hebben meer te bieden dan alleen hun uiterlijk. Onze hele wereld en cultuur draait om schoonheid. Het lijkt wel alsof je uiterlijk het enige is dat telt. Schoonheidsproducenten bedenken telkens weer iets aan ons lichaam wat veranderd of verbeterd zou moeten worden.

Zo is er ooit bedacht aan het begin van de twintigste eeuw dat lichaamsbeharing voor een vrouw vies is en dat we beha’s zouden moeten dragen. Allemaal commercie. Het heeft niets te maken met of het echt beter of functioneel zou zijn.

Hoe ga jij om met jouw lichaam? Ik heb een aantal keuzes gemaakt, die niet gangbaar zijn tegenwoordig. Zo draag ik al 2 jaar geen make-up meer, ook niet naar feestjes, draag ik alleen nog soft-beha’s en gebruik ik wasbaar maandverband. Allemaal omdat het een stuk comfortabeler is en ik mezelf ‘au naturel’ mooi genoeg vind. Hoe ga jij om met jouw uiterlijk?

Ik kocht het e-book op bol.com:

Beyond Beautiful