Mabon: Herfstequinox

21 september 2020 Door Geeske

Vandaag is het Mabon oftewel de herfstequinox in het noordelijke halfrond.

Vandaag is de herfstequinox in het noordelijk halfrond en deze dag wordt ook wel Mabon genoemd. Traditioneel was dit een oogsttijd en vierde men bijvoorbeeld de appeloogst, maar ook de figuurlijk oogst; welke vruchten je allemaal kunt plukken van je fysieke of geestelijke werk.

Het leek mij mooi om deze tijd te vieren en stil te staan bij waar wij allemaal dankbaar voor zijn. Het was een raar jaar, maar voor ons als gezin heeft het heel goed uitgepakt! Wij zijn natuurlijk heel dankbaar voor onze nieuwe plek in Haren en dat we nog gezond en wel zijn. Ik kon vanochtend heel wat dingen opschrijven waar ik dankbaar voor ben. Ik heb ze in mijn nieuwe journal gezet. Dat was onderdeel van mijn Mabonritueel.

Verder heb ik een tarotlegging gedaan die ik via Pinterest vond. Ik weet niet wie hem bedacht heeft, maar er kwam een mooie boodschap uit. Dat ik ook dankbaar mag zijn voor alles wat ik geleerd heb afgelopen jaar en dat ik nog meer mag delen op mijn blog.

Ik heb ook met mij gezin in het bos gezocht naar mooie eikels, takjes en andere bosvondsten om op mijn altaar te leggen. Ik heb er ook een appel-kaneelkaars bij gezet die ik bij de Action vond. Een fijn tafereel om naar te kijken en om de natuur in huis te halen.

Als laatste maakte ik zelf appelmoes die we opaten bij een stapel pannenkoeken. De appel staat symbool voor overvloed, maar ook wijsheid en kracht. Ik gebruikte echte kaneelstokjes en steranijs. Deze kruiden staan voor bescherming en liefde, wat een mooie gedachte is. Wil je ook eens zelf appelmoes maken? Het is heel makkelijk! Hier is het recept:

Ingredi├źnten:

  1. kilo appels
  2. sap van 1 citroen
  3. 1 kaneelstokje of een theelepeltje poeder
  4. 2 steranijs stukjes
  5. optioneel: 1 eetlepel suiker

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snij ze in kleine blokjes. Doe dit in de pan met het sap van 1 citroen, de kaneel, de steranijs en eventueel de suiker. Laat dit op zacht vuur ongeveer 20 minuten koken. Daarna kun je de appelmoes fijn maken met de staafmixer of het zo laten. Dan is het meer appelcompote met stukjes appel. Ook lekker! Eet smakelijk!

Wat is jouw favoriete onderdeel van de herfst? Laat het hieronder weten!

Mabon in mijn journals