Alles gaat zoveel makkelijker

15 september 2020 Door Geeske

Alles gaat zoveel makkelijker hier.

Vanochtend ben ik alweer lekker in het bos geweest! Ik kan er gewoon zelf heenlopen op mijn nieuwe wandelschoenen. Binnen no-time snuif ik de heerlijk bosgeur op en kom ik helemaal tot rust!

Toen we de keuze maakten voor Haren wisten we niet hoe het uit zou gaan pakken. We hadden niet bewust gezocht naar een huis in dit gedeelte van Groningen, maar hadden ons net groot uitgezet. Het had elk ander dorp kunnen worden, maar het is Haren geworden.

Nu we hier wonen valt het me op dat alles zoveel makkelijker is hier dan in IJlst. Niet alleen is het bos dichtbij, ook de winkels (de supermarkt, de Hema en andere handige winkels) en de stad zijn zo makkelijk te bereiken. Nu besef ik pas hoe geïsoleerd we toch zaten in IJlst.

Het gevoel wat ik bij IJlst had, was ook wel dat ik me geïsoleerd voelde. En ook een soort van opgesloten. Zeker toen mijn man nog elke dag naar zijn werk in Grou moest, was ik heel veel alleen en dat vond ik niet altijd leuk. Sterker nog, ik heb me toch vrij eenzaam gevoeld in IJlst. Ik weet dat daar een taboe op rust, maar het was wel zo.

In IJlst moest ik ontzettend veel moeite doen om mensen te ontmoeten. Niets ten nadele van mijn mede-Friezen, maar ze zijn toch erg gesloten en wat afstandelijk. Het duurt heel lang vóór ze je echt binnenlaten letterlijk en figuurlijk.

Hier in Haren lijkt iedereen veel opener en word je begroet met een glimlach. De buren hebben allemaal al hulp aangeboden, mochten we dat nodig hebben in de toekomst. De cassières kijken je ook echt aan als je afrekent. Het zijn kleine dingen, maar die zijn nu juist zo belangrijk!

Tot nu toe is het één en al genieten hier! Zelfs toen ik nog verplicht op de bank aan het uitrusten was, voelde ik me niet alleen. Mijn man werkt boven thuis en mijn zoon zit aan de overkant van de weg op school. Ik hoor de hele dag de bomen ruisen, auto’s heen en weer rijden, spelende kinderen en wandelende mensen praten.

Ook kan ik van hieruit alles en iedereen zelf bereiken op de fiets en met de trein. Een hele fijne gedachte! Ik voel me niet meer opgesloten en alleen en dat maakt al het verschil in de wereld!

Wat voor gevoel geeft jouw woonomgeving je? Laat het met hieronder weten!