De belangrijkste persoon in jouw leven

29 maart 2020 Door Geeske

Wie is de belangrijkste persoon in jouw leven?

Wie is de allerbelangrijkste persoon in jouw leven? De meeste mensen zullen deze vraag verkeerd beantwoorden. Ze zullen antwoorden met mijn kinderen, mijn partner, mijn ouders, mijn broers en zussen of mijn beste vrienden zijn de belangrijkste personen in mijn leven. Maar de enige persoon die er altijd voor je is, onder alle omstandigheden en tijdens alle emoties en moeilijke momenten ben jij!

Een groot deel van mijn leven worstel ik al met de vraag: wat is de zin van mijn leven? En omdat ik daar lange tijd geen bevredigend antwoord op kon vinden, had ik het gevoel dat ikzelf geen zin had. Vooral mijn allermoeilijkste momenten voelden totaal zinloos, omdat ik zoveel emotionele pijn had.

Toen ik daar weer eens over nadacht vorige week, bedacht ik me dat de momenten waarop ik het gevoel had dat ik en mijn leven totaal zinloos waren, eigenlijk de momenten waren die het allerbelangrijkste waren voor mijn eigen leven. Mijn depressies waren zo ontzettend moeilijk om door te komen, maar ze hebben mij achteraf gezien heel veel geleerd over wat ik belangrijk vind in het leven. Kortom, ze leerden mij het zin van mijn bestaan.

Ik ben de allerbelangrijkste persoon in mijn leven en jij bent de allerbelangrijkste persoon in jouw leven. Wat heb jij nodig? Hoe kun jij nu tijdens deze corona-uitdaging het beste voor jezelf zorgen? Je hebt vers voedsel, frisse lucht en beweging, rust en een goed slaapritme nodig om je lichaam te ondersteunen. Om je emotionele ik te ondersteunen heb je activiteiten nodig om de dag door te komen en (digitaal) contact met je dierbaren. Kun jij dat aan jezelf geven?

Eigenlijk heeft een mens helemaal niet zoveel nodig, maar de basisbehoeften zijn wel onmisbaar. Contact met anderen, je passie vinden in het leven, je gezond voelen; dat geeft het leven zin. Dat is wat ik geleerd heb in mijn donkerste momenten.

Wat geeft jouw leven zin?