“De Beste Versie van Jezelf”

9 oktober 2020 Door Geeske

Ben jij al “de Beste Versie van Jezelf”?

“Word de beste versie van jezelf!” “Onze enige taak is om onszelf constant te verbeteren.” “Je moet altijd ernaar streven de beste te zijn.” Word jij al moe?? Ik wel! Van de week las ik weer eens een boek uit de spirituele/zelfhulp hoek en ja hoor, volgens dat boek was het onze enige taak om onszelf altijd te verbeteren, omdat we zulke imperfecte wezens zijn. Serieus? Zijn we nu nog niet goed genoeg dan?

Het streven naar meer, beter, sneller, groter is echt iets van deze tijd. Daar is al veel over geschreven. Er is alleen naar mijn mening nog niet genoeg geschreven over het feit dat, als je altijd naar meer streeft en altijd de beste wilt zijn, je eigenlijk nog steeds tegen jezelf zegt: zoals je nu bent, ben je niet genoeg. Niet rijk genoeg, niet dun genoeg, niet mooi genoeg, niet goed genoeg in wat jij graag doet.

Wil jij dat tegen jezelf blijven zeggen? Ik niet! Ik heb veel dagen waarop ik vrijwel niets productiefs doe, mijn lichaam niet wil en ik graag meer zou willen doen, maar dat het gewoonweg niet lukt. Dan ga ik niet ook nog eens tegen mezelf zeggen dat ik niet goed genoeg ben.

Wat juist belangrijk is op zo’n moment is lief zijn voor jezelf, tegen jezelf zeggen dat je nu rust mag pakken en even niets hoeft. Ik hoef van mezelf dan niemand anders te zijn en al helemaal niet de beste van de dag! Dat geeft mij alleen maar een akelig gevoel.

Dat ik veel thuis ben en rust nodig heb, ziet er aan de buitenkant niet goed uit tegenwoordig. Fulltime moeder en blogger? Mmm, ok (oordelende blik). Dat is de reactie die ik vaak krijg van vooral andere vrouwen. Je moet tegenwoordig hard werken, veel doen in het weekend, sporten, verre reizen maken, grote doelen stellen. Dat doe ik allemaal lekker niet.

Wat zij niet door hebben is dat ik ontzettend veel leer in de tijd dat mijn lichaam niet vooruit wil. Mijn geest is vrij en is even levendig als anders. Tijdens de rust die ik neem, leer ik van mezelf houden precies zoals ik ben, leer ik dat ik niet beter, sneller en meer nodig heb, omdat ik alles al heb wat ik nodig heb: mezelf en mijn gezin.

Als ik het perfecte kopje thee drink, naar buiten kijk en een interessant boek lees, ben ik volledig in harmonie. Is dat niet waar iedereen aldoor naar streeft? In harmonie zijn met jezelf? Daar heb je niet meer voor nodig, dan de rust om naar jezelf te kijken en te zeggen: ik ben genoeg hier en nu. Dat is wat ik anderen toewens!