Ga je nieuwsgierigheid achterna!

7 juni 2020 Door Geeske

Waarom het belangrijk is om je nieuwsgierigheid achterna te gaan.

Wat ik niet snap aan de meeste mensen is, dat ze als ze rond hun twintigste zijn al weten wat ze de rest van hun leven gaan doen en dat vervolgens ook 30 jaar lang blijven doen. Dat lijkt me zo saai! Toen ik 25 was, zat ik op een dag in de kantine van de school waar ik toen werkte en ik dacht: ‘Zit ik hier nou echt de komende 25, 30 of nog meer jaren?’ Dat stond me voor geen meter aan, want ik had het al lang gezien daar.

En toen zegde ik mijn baan op! Het was natuurlijk wel iets ingewikkelder dan dat, maar dat is waar het op neer kwam. ‘En nu?’ dacht ik. Ik moest weer helemaal opnieuw leren wat ik nou belangrijk vond en wat ik nou zelf eigenlijk wilde doen met mijn leven.

De zoektocht begon met het volgen van mijn nieuwsgierigheid. Stapje voor stapje kwam ik erachter wat mij echt interesseerde. Ik heb ontzettend veel boeken gelezen over persoonlijke ontwikkeling, filosofie, zelfhulpboeken, spiritualiteit en ga zo maar door. Alles wat mijn nieuwsgierigheid prikkelde, probeerde ik. Ik heb nog freelance lesgegeven, lezingen gegeven over nieuwetijdskinderen, sieraden gemaakt en edelstenen verkocht.

Voor sommigen leek het alsof ik snel zat was van een bepaald thema of onderwerp, maar ik volgde gewoon mijn gevoel. Alles komt in fases. Dan was ik weer geïnteresseerd in marketing, dan weer in edelstenen, maar uiteindelijk komt alles samen in mijn hoofd. Dat lijkt misschien chaotisch voor de één, maar het is totaal logisch voor mij.

En ik heb op deze manier zo ontzettend veel geleerd! Ik heb in de afgelopen 10 jaar meer geleerd dan in de 30 jaar ervoor op school en de universiteit! Dat komt ook mede door mijn zoon, die mij vooral leerde om op een nieuwe manier naar alles te kijken. Ook alle interviews, vlogs en blogs die ik van anderen zag en las hebben mij ontzettend veel geleerd. En dat allemaal alleen maar door mijn nieuwsgierigheid te volgen.

Ik ga er dus ook zeker niet mee stoppen! Nog elke dag denk ik minstens één keer: ‘Hoe zou dat zitten? Daar wil ik wel meer van weten!’. Dankzij het internet kun je je hart ophalen aan alle mogelijke onderwerpen die jou interesseren. Zo kun je jouw eigen leerproces vormgeven en hoef je van geen enkele autoriteit (school, universiteit, werkgever) afhankelijk te zijn.

Dus zit je nu met je handen in het haar, omdat je niets te doen heb of je baan is opgehouden? Begin met iets wat jou nu interessant lijkt. Pak een boek, bekijk een youtube-filmpje, doe een online cursus. Begin waar je bent met wat je nu tot je beschikking hebt en blijf stappen zetten. Je zult dan uiteindelijk zoveel leren dat je het niet eens allemaal op je CV kunt zetten!

Waar zou jij graag meer van willen weten? Laat het me hieronder weten!