Het maakt niet uit wat je doet

29 juni 2020 Door Geeske

Het maakt niet uit wát je doet, maar hóe je het doet.

Dit is alweer mijn 100ste blog! Wie had dat gedacht dat ik zoveel te vertellen had over mijn kleurrijke levensstijl. Ik begon deze blog, omdat ik vorig jaar een gratis schrijfcursus deed via Facebook en ik erachter kwam dat ik schrijven gemist had. Ik heb altijd wel een blog gehad vanaf ongeveer 2009 of 2010, hoewel het onderwerp en de frequentie en waar de blog te lezen was wat veranderde zo nu en dan. Nu heb ik het helemaal gevonden hier op kleurrijkejurkjes.nl!

Laatst zat ik te denken over wat ik op een dag doe en wat anderen doen en ik realiseerde me dat het eigenlijk totaal niet uitmaakt wát je doet, maar hóe je het doet. Wat ik op een dag doe heet in de volksmond geen werk, maar hobby, terwijl ik alles met heel veel passie doe. Zowel bloggen als mooie dingen maken, maar ook voor mijn gezin zorgen. Is het dan niet de passie die telt en niet de specifieke dingen die je doet?

Als je bijvoorbeeld een kaart stuurt naar iemand die jarig is, doe je dat dan uit liefde of vriendschap voor diegene of gewoon omdat het zo hoort? Als je voor jezelf opkomt en boos wordt, is dat dan negatief, omdat boosheid negatief is? Of is het juist positief, omdat je je eigen grenzen bewaakt? Het is maar net hoe je het zelf ziet.

Wat anderen ervan vinden is niet eens belangrijk. Als iemand mijn zoon iets zou aandoen waar ik bij was, zou ik hem verdedigen en zou ik zelfs in staat zijn om iemand ernstige schade te berokkenen. Geldt dat ook niet voor jou als iemand je geliefden aanvalt? Wat is dan ‘slecht’ en wat is dan ‘goed’?

Voor mij is het lange tijd een hele pijnlijke vraag geweest als ik nieuwe mensen leerde kennen: ‘En, wat doe jij?’ Wat antwoord je dan? Ik vind alles even belangrijk wat ik doe: voor mijn gezin zorgen als thuisblijfmoeder, bloggen, creatief kleurentherapeut zijn, harp spelen en als belangrijkste nog wel mijn mentale gezondheid op peil houden. Maakt het wat uit? Eigenlijk is het totaal geen interessante vraag, want het zegt vrij weinig over wie ik ben.

Daarom identificeer ik me niet meer met wat ik doe, maar hoe ik het doe. Hoe kan ik deze dag gezellig en mooi maken voor mezelf en de mensen om mij heen? Als iemand mij nodig heeft, hoe kan ik dan liefdevol reageren? Hoe zou ik nu het liefste mijn dag willen doorbrengen? Dat zijn veel interessantere vragen en belangrijker nog: ze leveren ook veel en veel meer voldoening op in je leven. Ik raad het van harte aan!

Dus ik vraag aan jou: hoe kun jij jouw dag een beetje mooier maken vandaag? Laat het met hieronder weten!