Het verschil maken

24 januari 2020 Door Geeske

Hoe kun je het verschil maken in het leven van anderen?

Ik werk nu al bijna 12 jaar niet meer buitenshuis. Ik was docent Frans toen ik met – wat ik dacht – een burnout thuis kwam te zitten. Ik was oververmoeid, somber en had heel veel moeite om de simpelste dingen te doen zoals schoonmaken of douchen. De vermoeidheid bleef maar hangen en leek af en toe wel iets minder te worden, maar als ik iets te veel deed in huis of buitenshuis, dan werd ik meteen weer ‘gestraft’ met een aantal dagen of weken waarin ik bijna niets kon doen.

Voor mij was het een kwestie van wel willen, maar niet kunnen. Het was nooit mijn plan om altijd maar huisvrouw te blijven. Ik heb wel geprobeerd om wat vanuit huis te werken met wisselend succes. De ‘slechte’ dagen bleven komen.

Omdat het niet per se mijn eigen keuze was om alleen thuis te blijven, voelde ik me vaak eenzaam en dan kom je erachter dat de kleinste dingen eigenlijk heel groot en belangrijk zijn. Ik zag weinig mensen overdag, omdat mijn zoon naar school was en mijn man naar zijn werk. Dan is het extra fijn als iemand je in de straat begroet of de jongen van de broodafdeling je herkent en opmerkt dat het speltbrood dat ik elke week koop in de aanbieding is die week. Ook appjes van vriendinnen en familie zijn belangrijk en geven je het gevoel dat je niet alleen bent.

De afgelopen 12 jaren waren ronduit ontzettend moeilijk, maar ik heb ook heel veel geleerd. Waarschijnlijk nog veel meer dan in de rest van mijn leven, voordat ik stopte met werken. Jij kunt ook het verschil maken met jouw glimlach, groet, appje, kaartje, knuffel of bezoekje.

Nu ik eindelijk de juiste behandeling heb gevonden met medicatie en een goede, gezonde routine, kan ik weer denken aan buitenshuis werken. Daarom ben ik gisteren naar een bijeenkomst geweest van de thuiszorg waar ik informatie kreeg over werken als huishoudelijke hulp. Voor mij een grote stap om een wekelijkse verplichting aan te gaan, maar het is tijd. Het lukt me eindelijk om alles te doen wat ik wil doen en niet meer met die loodzware vermoeidheid te zitten. Nu wil ik ook het verschil maken voor anderen door er te zijn en te luisteren naar hun verhaal, want dat is nog wel het allerbelangrijkste in het leven: dat je je gehoord en gezien voelt.