Perfectie bestaat niet!

25 juni 2020 Door Geeske

Ik ben er wel achter: perfectie bestaat niet!

In één van mijn vorige blogs zei ik al dat ik een ‘herstellende perfectionist’ ben. In mijn tiener en twintiger jaren was ik enorm bezig alle regeltjes te volgen en te proberen me zo perfect mogelijk te gedragen. Het gevolg hiervan was dat ik op 27-jarige leeftijd al een burn-out te pakken had. Het kostte me enige moeite om te achterhalen waar dit aan lag, maar ik ben er nu wel achter: proberen perfect te zijn heeft totaal geen zin, want perfectie bestaat namelijk helemaal niet!

Perfectie impliceert dat er een einddoel is waar je naartoe kunt werken, waarna alles op zijn plaats valt en er nooit meer iets fout gaat. Het is een staat van balans waar alles goed is en je er nooit meer iets voor hoeft te doen. Dit kan niet bestaan, omdat we altijd in verandering zijn.

Ook al lijkt het soms zo dat je elke dag hetzelfde doet, elke dag is toch anders. Dit vond ik zo’n mooie slagzin toen ik nog docent was: ‘Leraar, elke dag anders.’ En zo was het. Het was ook elke dag anders. Het was alleen niet ‘anders’ zoals ik het fijn vind.

Daarom kreeg ik ook die burn-out: ik deed niet wat ík prettig vind om te doen op een dag. Ik hou van lesgeven, maar zeker niet van wilde pubers in bedwang houden en ze iets proberen te leren wat ze niet eens zelf willen. Sommigen noemen dit een ‘leuk spel’ (werkelijk zo tegen mij gezegd…), maar ik leer liever mensen iets wat ze wél zelf willen leren.

Wat dat dan is, wat ze graag willen leren, daar ben ik nu achter aan het komen. Ik kijk enorm veel interviews en vlogs van anderen en het blijft me fascineren hoe andere mensen hun leven leven. Hoe ze het praktisch vormgeven. Daar pak ik uit wat ik inspirerend vind en waar ik verder mee kan. Dit is geen eindstadium, want wat mij interesseert, verandert met de dag, zoals ik hier al schreef.

Het meeste heb ik dus geleerd van andere mensen, die zo menselijk zijn als het maar kan. Lesgeven voor mij wordt dus mijn eigen leven laten zien aan anderen, zodat zij eruit kunnen pakken wat hen interesseert en inspireert. Meer niet! Meer is ook niet nodig, want ieders reis is uniek en is steeds aan verandering onderhevig.

Laat die perfectie dus maar lekker varen, want je hebt er niets aan! Je hebt er meer aan om te bedenken wat je op dit moment nodig hebt in jouw leven. Waar wil je meer over weten? Met welke beslissing worstel je? Bekijk dan eens een vlog of blog van iemand die met diezelfde situatie bezig is. Heb je er iets aan? Voelt de oplossing die zij hebben bedacht goed voor jou of doe je juist liever wat anders? Dat is nuttige informatie die je in jouw leven kunt toepassen. Zodoende maak je van je leven een prachtig patchwork kunstwerk en leer je elke dag van alles wat je tegenkomt. Wie heeft er dan perfectie nodig…? Ik niet in ieder geval!