Waarom je hart volgen niet altijd makkelijk is

3 juli 2020 Door Geeske

In deze blog vertel ik je waarom je hart volgen niet altijd makkelijk is.

Na mijn burn-out in 2008 nam ik mij voor om mijn hart te volgen en alleen nog maar te doen wat mijn gevoel of hart me ingaf. Ten eerste was het al heel moeilijk om te onderscheiden wat mijn hart zei en wat mijn gedachten zeiden, die eerst veel sterker te horen waren dan mijn hart. Na veel uitproberen kwam ik erachter dat mijn hart vooral spreekt in een ‘weten’ dat iets goed is voor mij en dat dat ‘weten’ niet per se een gevoel mee brengt.

Mijn hart vertelt me een optie die ik kan nemen en die voor mij het beste zou zijn, maar als ik wat anders wil proberen eerst is het ook goed. Ik zie vanzelf wat de consequenties zijn van een keuze vanuit mijn hart en een keuze vanuit mijn hoofd.

Mijn hart kiest verrassend vaak voor wat goed voor mij is, terwijl mijn hoofd het liefste rekening wil houden met iedereen om mij heen en de keuze wil maken die het beste is voor iedereen. Dit werkt natuurlijk niet, want je kunt nou eenmaal niets voor anderen beslissen. Jouw hart beslist voor jou en jouw lichaam en welzijn.

Zo kan je hart je ingeven dat je ‘nee’ zult moeten zeggen tegen iemand van wie je veel houdt. Nee, je wilt niet naar dat feestje of je wilt nu niet gaan opruimen, want je lichaam geeft aan dat het rust nodig heeft. Voelt dit goed? Op het moment van nee zeggen voelt het niet goed, nee! Maar de consequentie is wel dat je je daarna juist beter voelt als je inderdaad die rust kunt nemen.

Had je voor je hoofd gekozen en was je toch naar dat feestje gegaan of was gaan opruimen, dan was je nu helemaal uitgeput en kun je helemaal niets meer voor anderen betekenen. Op lange termijn is het dus beter om voor je hart te kiezen.

Vaak komt het neer op een keuze tussen liefde en angst en liefde voor jezelf schiet er veel te vaak bij in! En dan bedoel ik echt zelfliefde die ervoor zorgt dat je goed voor je lichaam en jouw welbevinden zorgt. Het kan zijn dat je hiervoor moeilijke keuzes moet maken die eerst niet goed voelen, maar op lange termijn beter voor zijn.