Wat is jouw grootste talent?

14 juli 2020 Door Geeske

Hoe kom je erachter wat jouw grootste talent is?

Mijn grootste talenten zijn dat ik kleurrijk, creatief en intuïtief ben. Het was ‘even’ zoeken (bijna 40 jaar!), maar ik weet nu waar mijn talenten liggen, hoewel het er altijd al dik bovenop lag. Voor jou zal het ook zo zijn: je talent is zó vanzelfsprekend voor jou dat je er te dichtbij staat en het niet eens meer ziet. Hoe kom je er dan toch achter wat die talenten zijn?

Als eerste tip is het handig om terug te gaan naar je kindertijd: wat deed je toen het liefste? Was je vaak buiten, speelde je graag samen met anderen, las je liever een boek of was je altijd aan het knutselen? De activiteiten en interesses die je toen had zeggen heel veel over je natuurlijke talenten.

Je kunt ook je familie en vrienden vragen waar jij goed in bent. Wat valt hen op? Waarvoor vragen ze jou altijd? Ook deze antwoorden kun je weer meenemen op je zoektocht naar je talenten.

Daarnaast zeggen je hobby’s en hoe je je vrije tijd graag doorbrengt ook veel over jou en je talenten. Wat doe je graag, maar voelt niet als werk? Bij welke activiteiten heb je het gevoel dat je in een flow zit en de tijd vliegt?

De laatste indicatie van je talenten is misschien een beetje raar. Bij welke eigenschappen en dingen die jij doet, krijg je de meeste weerstand van je omgeving? Toen ik klein was droeg ik altijd al graag kleurrijke jurkjes en daar kreeg ik in de klas veel commentaar op. Ik vond dat alleen maar leuk, want ik hield er altijd al van om op te vallen. Ook mijn creativiteit en intuïtie kregen altijd al veel weerstand. Mensen begrepen het niet en gaven mij het gevoel dat ik raar en gek was. Terwijl mijn intuïtie me nog nooit in de kou heeft laten staan en ik altijd creatieve ideeën in overvloed heb (als ik tenminste gezond ben). Voor mij is de weerstand die ik ervoer van anderen de grootste indicator geweest van mijn talenten.

Nu kom ik er helemaal voor uit: ik ben kleurrijk, creatief en intuïtief! Zonder deze 3 ingrediënten is mijn leven niet compleet en voel ik me niet gelukkig. Ze zijn alle drie essentieel voor mij. Wat anderen er ook van denken, ik claim deze eigenschappen als mijn talenten.

Hoe zit dat bij jou? Wat is essentieel voor jou om je gelukkig te voelen in jouw leven? Wat is jouw talent? Laat het me hieronder weten!