Wat is schoonheid?

6 oktober 2020 Door Geeske

Is schoonheid iets wat je alleen ziet?

De afgelopen jaren heb ik een soort experiment gedaan voor mezelf. Ik heb niet of nauwelijks make-up gedragen en probeerde bij andere vrouwen dóór de make-up heen te kijken naar hun natuurlijke schoonheid. Ik ben namelijk zelf nu zo gewend aan mijn eigen gezicht zonder mascara en lippenstift dat ik vind dat ik er nu zelfs mooier uitzie zonder die troep op mijn gezicht. Bij andere vrouwen valt het me ook op dat ik ze al heel mooi vind als ze niets op hun gezicht dragen. Make-up leidt me enorm af, vooral als ze heel veel foundation, oogschaduw, eyeliner en rode lippenstift op hebben. Ik vind het tegenwoordig niet meer mooi!

Want wat is schoonheid? Is schoonheid iets wat je alleen maar ziet? Ik vind van niet. Schoonheid is iets wat je voelt, meer dan dat je het ziet. Ik las in een tijdschrift: je kunt heel erg houden van je pukkelige, slungelige puberzoon, terwijl hij toch niet mooi is. Is hij dan niet mooi?!? Voor mij is mijn zoon altijd mooi, omdat ik hem ken van binnen en van buiten. Ik weet wie hij is en hou van hem, hoe hij er in zijn komende puberteit ook uit zal gaan zien.

We keken bijvoorbeeld ook een film afgelopen weekend met daarin een bekende actrice die duidelijk ouder geworden was. Ze had (gelukkig!) natuurlijke rimpels en had heel wit, ongeverfd haar. Ook al speelde ze een rol waarin ze een beetje een schreeuwende feeks was, ze straalde zo’n kracht en zelfvertrouwen uit. Wauw! Ik hoop dat ik ook zo word als ik ouder wordt mét rimpels en hopelijk van dat prachtige witte haar (had mijn Oma ook)!

Hoe groter de uitstraling van iemand, dus hoe iemand over komt, hoe mooier diegene is voor mij. Mensen die veel hebben meegemaakt in het leven, maar er sterker uitgekomen zijn en ouderen die veel ervaring hebben vind ik vaak de mooiste mensen. Ze hebben zichzelf heel goed leren kennen en daardoor kunnen wij hen ook door hun uitstraling kennen. Dát is wat schoonheid is in mijn boek. Iedereen kan dus in aanmerking komen! Niet alleen mensen die toevallig een heel symmetrisch gezicht hebben of heel dun/gespierd zijn.

Wat is schoonheid voor jou? Laat het me hieronder weten!