Zoals jij het ziet, zo is het

15 mei 2020 Door Geeske

Zoals jij de wereld, zo is het dan vaak ook.

Hoe zie jij de wereld? In zwart-wit of in kleur? Ben jij een pessimist of meer een optimist? Hoe jij de wereld ziet, wordt vaak ook naar je terug gespiegeld. Je vindt overal bewijs voor jouw manier van tegen de wereld aankijken. Daarom kies ik ervoor om het glas halfvol te zien.

Nu we met z’n allen nog steeds in deze Corona-crisis zitten, merk ik dat er een soort tweedeling is ontstaan. Sommige mensen zitten vol in de paniek en kijken bang om zich heen in de supermarkt of op straat. Bang om besmet te worden, bang voor zijn/haar medemens. Anderen groetten net iets hartelijker dan normaal en lijken er juist iets moois van te maken door iemand anders te helpen. In welk ‘kamp’ zit jij?

Ik kies ervoor om optimistisch te zijn. Ook ik heb (schoon)ouders in de risicogroep, ook ik heb meer ‘werk’ nu mijn zoon de meeste dagen nog thuis is, maar ik richt me op de mooie dingen. Ik ben heel dankbaar dat er nog steeds vers eten te krijgen is in de supermarkt, dat iedereen van onze familie en vrienden nog gezond is en dat we nu extra tijd samen hebben.

Me druk maken over of we nu wel of niet besmet raken en wie we dan aansteken helpt totaal niet. Je raakt niet minder snel besmet als je je grote zorgen maakt. Je hebt het namelijk niet in de hand. Waarom zou je dan vol in de paniek schieten? Je kunt alle maatregelen naleven en daarmee heb je alle controle die je hebt al uitgevoerd.

De rest van de tijd kun je besteden aan wat je maar wilt. Zou je die tijd niet liever prettig willen doorbrengen en willen genieten van wat je wél hebt en kunt? Ik wel in ieder geval. Ik hoop dat jij zo ook vooral de lichtpuntjes kunt zien, in plaats van de donkere situatie.