5 x wat ik ga missen in Friesland

25 juli 2020 Door Geeske

In deze blog vertel ik je 5 keer wat ik ga missen in Friesland.

Nu ons huis echt verkocht is, kunnen we gaan nadenken over verhuizen en alles wat erbij komt kijken. Ook sta ik nu extra stil bij de dingen, mensen en plaatsen die ik ga missen in IJlst en Friesland. Daarom bij deze 5 keer wat ik ga missen.

  1. Als eerste ga ik De Walrus in Sneek missen. We kwamen er vaak om onze verjaar- en trouwdagen te vieren en soms op zondag om een taartje te eten. Afgelopen woensdag aten we er nog om te vieren dat ons huis verkocht is! Dit Grand Café heeft een heerlijke sfeer met hun gezellige interieur en huisgemaakte specialiteiten. Ik beveel De Walrus van harte aan als je een dagje Sneek doet!
  2. Wat ik ook ga missen in IJlst is het bootjesseizoen. Het startsein wordt altijd gegeven met Pasen. Vanaf dan komen er allerlei bootjes langs en toeristen die ons mooie stadje komen bekijken. Dat geeft een bijzondere, gezellige sfeer. We zouden altijd nog een keer een rondvaart maken op de Johanna Jacoba, maar zoals dat gaat doe je zelf nooit toeristische dingen in je eigen woonplaats!

3. Wat ik ook ga missen in Friesland is Oranje Koek! Je ziet het plaatje hierboven. Het is een soort taartje met koek en spijs geglaceerd met roze glazuur, slagroom en een chocolaatje of stukje fruit erop. Heerlijk! Ik heb gisteren speciaal een doosje gehaald, omdat de nieuwe bewoonster even langskwam en ok, ook voor deze blog!

4. Voor mij is het ook heel fijn om in Friesland te wonen, omdat ik iedereen versta! Ik spreek zelf Nederlands, maar kan heel goed Fries verstaan. Ik ben opgegroeid in Leeuwarden waar de meerderheid van de klas geen Fries sprak. Op de middelbare school kwamen er wel veel leerlingen van buiten de stad die Fries spraken. Toen heb ik het goed geleerd. Meestal als iemand nu in het Fries begint in IJlst bij de supermarkt bijvoorbeeld, dan spreek ik wel Nederlands terug. Helemaal geen probleem hier. In Groningen zal dat toch iets anders zijn voor mij!

5. Als laatste zal ik mijn kapster heel erg missen! Ik heb krullend haar en toen ik in IJlst kwam wonen was zij de eerste kapper die goed mijn haar kon knippen. Op één of andere manier is dat een speciale techniek. Mijn krullen gaan anders snel de ‘verkeerde kant’ op krullen. Ik zal je missen Claudia!

Ik zal vast wel meer gaan missen als ik eenmaal in Groningen woon, maar dit zijn de dingen die ik nu al kan bedenken. Hier rechtsonder zie je een foto van het begin van onze straat. Uit deze prachtige, authentieke straat zullen we dus weggaan, maar we hebben heel veel zin in ons nieuwe avontuur!